Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Badania po nawracających poronieniach  (Przeczytany 11744 razy)
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« : Kwiecień 02, 2012, 21:47:09 »

Cześć może komuś pomogę wklejając tu swoje wyniki, a więc:

Wszystko to co miałam robione: (starałam się opisywać jak najlepiej)

Morfologia krwi, badanie ogólne moczu, OB (kilka razy)
Glukoza na czczo 87 mg (norma 74 do 106)
AST 18 (norma max 32)
ALT 15 (norma max 33)
eGFR >90 (norma powyżej 90 prawidłowy, poniżej 15 niewydolność nerki)
TSH 2,80 (norma od 0,27 do 4,20) 1,207 (0,35 - 4,94)
FT3 3,09 (1,71-3,71)
FT4 1,08 (0,7-1,48)
przeciwciała anty-TG 293,78 (0-4,11)
przeciwciała anty-TPO <3,0 (0-5,61)
Białko C aktywność 100,8 (70-140)
Białko S stężenie wolnej frakcji 83,8 (54-124)
Lapus antykoagulant (LA) 35,96 (30,5 - 40,6)
APTT 27,26 (25-37)
Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgG 7,50 (do 10 wynik ujemny)
Przeciwciała przeciw kardiolipinie  IgM 8,83 (do 20 wynik ujemny)
(to chyba to samo co to co jest niżej)
Przeciwciała przeciw kardiolipinowe met ELISA w klasie IgG 3,53 (wynik ujemny <12)
Przeciwciała przeciw kardiolipinowe met ELISA w klasie IgM <2.0 (wynik ujemny <12)

Przeciwciała p.beta2 glikoproteinie met. ELISA w klasie IgG 2,80 (wynik ujemny <20)
Przeciwciała p.beta2 glikoproteinie met. ELISA w klasie IgM <2.0 (wynik ujemny <20)
Przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1 przesiew wynik dodatni miano 1:100

Przeciwciała przeciwjądrowe i przeciwciała cytoplazmatyczne (IIF, Hep-2, DID) ANA 2 (ICD-9:--) nie wykryto przeciwciał przeciwjądrowych (ANA), przeciwjąderkowych i cytoplazmatycznych.
Badanie wykonano pośrednia metodą immunofluorescencji /IF/ na przełyku małpy, świnki morskieji komórkach HEp-2.
W metodzie immunodyfuzji wobez ekstraktów grasicy NIE WYKRYTo przeciwcial przeciw antygenom z grupy ENA

Toksoplazmoza przeciwciała w klasie IgM 0,205 (<0.8 ujemny)
Toksoplazmoza przeciwciała w klasie IgG 0,13 (<1.0 ujemny)
Przeciwciała anty HBs 63 (poniżej 10 - niebezpieczny poziom przeciwcial, 10-100 niski poziom przeciwcial, powyżej 100 wysoki poziom przeciwciał)

Wirus Rózyczki przeciwciała w kl. IgM 0,25 (<0.8 ujemny)
Wirus Rózyczki przeciwciała w kl. IgG 292,3 (<10 niereaktywne, >10 reaktywne)

Wirus HIV ujemny
VDRL ujemny
CYTOLOGIA prawidłowa

BADANIA BIOCHEMICZNE

PT 103,09 (80-114)
INR 0,97 (0,9- 1,3) 1,01 (0,9- 1,3)
APTT 26,27 sec (25-27 sec) 25,77 sec (25-37)
Sód 136 (136-146) 142 (nie mam podanych norm)
Potas 4,09 (3,5-5,1) 4,29 (nie mam podanych norm)
Wskaźnik Protrombiny 99,14% (80-114)
TT (czas trombinowy) 16,34 sek (14-22)
Fibrynogen – aktywność 3,63 g/l(1,8-3,5)
D-Dimery BCS 0,73 ug/ml (0.0- 0.5)
CPR ultraczułe 9,82 mg/l (-5.0)
CPR 9,9mg/l (nie mam podanych norm)
Magnez 0,75 (0,66-1,07)
Fostafaza alkaiczna 66,5 (nie mam podanych norm)
GGTP 107,7 (nie mam podanych norm)
Bilirubina całkowita 0,83 (nie mam podanych norm)
ALAT 30,8 (nie mam podanych norm)
ASPAT 45,2(nie mam podanych norm)
Lipaza 26,8 (nie mam podanych norm)
Kreatynina 0,70 (nie mam podanych norm)

Kwas foliowy 13,2 (4,6- 18,7)
Choresterol całkowity 182 (max 200)

HISTEROSKOPIA (oglądanie macicy przez kamerkę i pobranie wycinka endometrium) prawidłowo


Badania cytogenetyczne moje i męża kariotypy prawidłowe
GRUPA KRWI moja i męża (obie BRh+(dodatni))
Badanie nasienia męża prawidłowe
Badanie płodu – Aneuploidia chromosomów 13, 15,16, 18, 21, 21, X,Y wynik nieprawidłowy, stwierdzono 3 różne sygnały pochodzące od wszystkich czterech markerów STR chromosomu 13 (trisomia13)



Glukoza 0’/60/120’  na czczo 95,6 (norma od 74 do 106) po 1 godz. 93,7 (norma do 160) po 2 godz. 100,7 (norma do 140)

Insulina po obciążeniu (75 g glukozy 0,1,2) na czczo 13,7 (norma 2,6 do 24,9) po 1 godz. 86,8, po 2 godz. 86,2 (nie mam norm)


Mutacja MTHFR genotyp MTHFR C677T - czynnik ryzyka 1,3 (wynik nieprawidłowy)

Czynnik ryzyka oznacza ile razy częściej dany genotyp jest stwierdzany w grupie ludzi z incydentami zakrzepowymi w porównaniu z populacją przypadkowych osób.

genotyp Factor V Leiden G1691A - wynik prawidłowy
genotyp Factor II G20210A - wynik prawidłowy
genotyp MTHFR A1298C -  wynik prawidłowy


Homocysteina wynik badania 9,13 (norma od 4,44 do 13,56) wynik prawidłowy


Konsultacja endokrynologiczna - Autoimunologiczne zapalenie tarczycy
(choroba Hashimoto) w okresie eutyreozy.

Prolaktyna ( między 19 – 22 DC) ja robiłam w 19DC wynik 9,8 (norma od 4,8 do 23,3)
USG tarczycy: Płat lewy 13/11/41mm, Płat prawy 14/12/44mm, Cieśń 3mm, Bez zmian ogniskowych


USG w 3 – 5 DC ocena PCO + przepływy krwi w macicy Wykonałam w 3 DC.

Macica - trzon macicy w przodozgięciu o jednorodnej echogeniczności o wymiarze AP; 33mm
Endometrium jednorodne szerokości 2,5mm
Jajnik prawy o wymiarach 32x15mm - 12 pęcherzyków o śr. do 8 mm
Jajnik lewy o wymiarach 32x19mm - 12 pęcherzyków o śr. do 5-6mm. Zat. Douglasa bez płynu.

Przepływy w tt. macicznych
prawa Pl: 2,48
lewa: 2,00
 ( z tego co mówił lekarz za dużo powinno być poniżej 2,00)

TSH 0,652 (norma od 0,27 do 4,2)
Tyroksyna wolna FT4 16,49 (norma od 12 do 22)
Przeciwciała p/peroksydazie tarczycowej 24,8 (norma poniżej 34)
Testosteron 0,44 (norma od 0,06 do 0,82)
DHEAS 394,1 (norma od 148 do 407)

Androstendion 2,9 (norma od 0,3 do 3,5)

ALT 19 (norma <31)
AST 22 (norma <32)

TSH 1,03 (norma od 0,27 do 4,2)
Tyroksyna wolna FT4 14,54 (norma od 12 do 22)
Przeciwciała p.tyreoglobulinie 190,5 (norma <115)  JEST LEPIEJ NIŻ BYŁO:)


insulina i glukoza do powtórzenia

I w końcu znam diagnozę: Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) z insulinoodpornością, Homozygotyzm genu MTHFR i Hashimoto.


Zanim zastosuje leczenie konsultacja u nefrologa w związku z moją wadą nerek. Sprawdzenie poziomu kreatyniny.  WSZYSTKO OK

Porada dietetyczna - opracowanie diety z ograniczeniem węglowodanów, jak w cukrzycy (mimo że nie mam otyłości) i zmiana trybu życia - dużo ruchu

Tabletki
Glucophage 500mg (3x1) przez cały czas
aby nie mieć nudności mam zacząć dawkowanie:
Pierwszy tydzień - 1 tabletka przy śniadaniu
drugi tydzień - 1 tabletka przy śniadaniu  i druga przy obiedzie
trzeci tydzień - po jednej tabletce przy śniadaniu, obiedzie i kolacji
 i później  przez cały czas 3 tabletki dziennie

Acard 75mg 1x1 jak będe w ciąży Claxane[/b] 40mg
ACIDUM FOLICUM 5mg 1x1 (jest to kwas foliowy na receptę)
Witamina B6 3x1
Witamina B12 1x1
Koenzym Q10 30mg/dobę ( odstawić w ciąży)
Mumomega 1x1
Vigantoletten 500 1x1


i najważniejsze starania o dzidziusia mogę zacząć za 2 miesiące od przyjmowania tych tabletek przy czym muszę powtórzyć badanie na insulinę  i jeżeli wynik spadnie mi na czczo z 13,7 na poniżej 10, a po obciążeniu poniżej 80 to MAM ZIELONE ŚWIATŁO :)

jak uda się zajść w ciążę muszę kontrolować BetaHCG, progesteron i insulinę na czczo.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2012, 22:12:24 wysłane przez kasia-i-lukasz » Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
andziaba
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 4297


Szczęśliwa mamusia


« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2012, 22:02:06 »

O matko i córko !! to ty miałaś o wiele więcej badań niż ja :| jeszcze chwilę i wstawię swoje.
Zapisane

Mój ukochany Tygrysek ur. 19.07.2013r. o 23:12, waga 3600gram, 54 cm

Mama Aniołków - Madzi i Michałka
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2012, 22:08:13 »

O matko i córko !! to ty miałaś o wiele więcej badań niż ja :| jeszcze chwilę i wstawię swoje.

czekaj zaraz będę się ciebie pytać o niektóre bo ja jednak połowy twoich nie miałam :P zwłaszcza tych hormonalnych :)

i nie wiem co z czym się je :P

a tak z innej beczki to tez się przeraziłam jak to wklepałam, ja swoje wyniki mam wklejone w zeszyt formatu A4 i tam wszystko mam tez opisane oprócz tego mam jeszcze wklejone ok. 30 badań beta HCG.
I jakoś wydawało mi się że nie jest tego dużo a tu ZONK :)


Andzia widze że tez juz od 30 minut klepiesz? Chyba ze zajęłaś się czymś innym:P a ja tu niepotrzebnie czekam :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 22:40:06 wysłane przez kasia-i-lukasz » Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
andziaba
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 4297


Szczęśliwa mamusia


« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2012, 22:39:02 »

Badania hormonalne

aTPO<5,0 IU/ml [<34]  
aTG<10,0 IU/ml [<35]
SHGB 25,97 nmol/l [20-130]
DHEA-S 5,02 μmol/ml [4,02-11]
Prolaktyna  2 w nocy 881 μIU/ml [40-470]
Prolaktyna test z metoklopramidem 0'-377; 60'-441; 120'-2188 μIU/ml
Ca 125  11,8U/ml [<21]
Peptyd C 3,29 ng/ml [1,2-1,8]
TSH 3,64 μIU/ml [0,4-4]
FT3  6,0 pmol/l [2,25-6]
FT4 15,39 pmol/l [10-25]
17a-OH progesteron 0,96 ng/ml [0,6-2,3]
Vit.25(OH)D3 23,46 ng/ml niewiem ile ma być
Estradiol 113,3 pmol/l [110-440]
FSH 3,61 mlU/ml [3-12]
LH 3,17 mlU/ml [2-13]

Badania biochemiczne

ALT 16 U/l [5-31]
AST  14 U/l [nie znam normy]
Trójglicerydy 1,6 mmol/l [0,5-1,45]
Kreatynina 57 μmol/l [44-97]        
Bilirubina całk. 5,5 μmol/l [nie znaqm normy]
GGTP 26,0 U/l [nie znaqm normy]
chol. całk. 4,3 mmol/l [3,63-8,03]
HDL 1,2 mmol/l [0,78-2,07]
LDL 2,4 mmol/l [1,55-4,53]

Insulina  0'-19; 60'-136; 120'-70, niewiem jaka jest norma

Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgG  4,61 - ujemny
Przeciwciała przeciw kardiolipinieIgM  9,11 - ujemny
Przeciwciała przeciw jądrowe ujemny
Przeciwciała przeciw przeciw cytoplazmatyczne ANA1 nie stwierdzono
Różyczka ujemny
Toxoplazmoza  ujemny
HBS antygen  nieobecny
VDRL  test RPR ujemny
Cytologia IIgr

USG przez pochwowe - stwierdzone PCOS i tyłozgiecie macicy

Grupa krwi  nie mamy konfliktu serologicznego

Badania genetyczne tylko nie wiem jakie bo lekarz nic nie mówił ale wyszło z nich m.in. że mam genetycznie przenoszoną zakrzepicę, winowajce poronień.
 
Tyle znalazłam i dodatkowo jeszcze do zrobienia wymaz z szyjki macicy w kierunku chlamydii, mycoplasmy, ureaplasmy                  

Na podstawie tych badań zdiagnozowano: hiperprolaktynemię czynnościową, PCOS z hiperinsulinemią, zakrzepicę i niemożność donoszenia ciąży.                                          
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2012, 16:43:46 wysłane przez andziaba » Zapisane

Mój ukochany Tygrysek ur. 19.07.2013r. o 23:12, waga 3600gram, 54 cm

Mama Aniołków - Madzi i Michałka
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2012, 22:53:09 »

USG przez pochwowe - stwierdzone PCOS

a jak ci to stwierdzili, jak chcesz to możemy pisać na PW

tez miałam ileś razy USG przez pochwowe wykonywane, praktycznie na każdej wizycie ale nic mi lekarz nie mowil ...

prolaktyna  2 w nocy 881 μIU/ml [40-470]

czemu o 2 w nocy?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 22:55:00 wysłane przez kasia-i-lukasz » Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
andziaba
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 4297


Szczęśliwa mamusia


« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2012, 22:56:15 »

Wiele razy miałam robione takie USG i nigdy żaden lekarz nic nie mówił, w pierwszej ciąży zauważył jedną naprawdę dużą, wielkości samego jajnika cystę ale mówił że się podczas ciąży wchłonie a na badaniach w szpitalu znaleźli po kilkanaście torbieli na każdym jajniku.

Prolaktyna nazywana jest również hormonem stresu, krew do badań powinno się pobierać minimum po 4 godz. nie przerywanym śnie, w szpitalu robią to około 2 w nocy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 22:58:03 wysłane przez andziaba » Zapisane

Mój ukochany Tygrysek ur. 19.07.2013r. o 23:12, waga 3600gram, 54 cm

Mama Aniołków - Madzi i Michałka
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2012, 08:26:02 »

Glukoza 0’/60/120’  na czczo 95,6 (norma od 74 do 106) po 1 godz. 93,7 (norma do 160) po 2 godz. 100,7 (norma do 140)

Insulina po obciążeniu (75 g glukozy 0,1,2) na czczo 13,7 (norma 2,6 do 24,9) po 1 godz. 86,8, po 2 godz. 86,2 (nie mam norm)


chyba jakieś dziwne mi te wyniki powychodziły? nie moge znaleźć nic podobnego na necie albo źle szukam :(

robił ktoś i ma podobnie?

żeby glukoza po podaniu była niższa niż na czczo to raczej wg mnie jest coś dziwnego :(
Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
andziaba
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 4297


Szczęśliwa mamusia


« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2012, 18:40:08 »

Insulina a glukoza to dwie różne rzeczy, dwa różne badania, wg. mnie masz b.dobre te wyniki, nie masz co się martwić, cukrzyca ci nie grozi :tak:
Zapisane

Mój ukochany Tygrysek ur. 19.07.2013r. o 23:12, waga 3600gram, 54 cm

Mama Aniołków - Madzi i Michałka
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2012, 22:45:45 »

ale to normalne że glukoza spada po podaniu? wydawało mi się że powinna rosnąć ...
Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
andziaba
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 4297


Szczęśliwa mamusia


« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2012, 16:52:38 »

Z tego co wiem to im wyższa insulina tym niższy poziom glukozy, czytałam to w jakimś artykule, jak znajdę to ci podam linka.

edit: ja mam PCOS z hiperinsulinemią, to jest jeden z artykułów które znalazłam, może coś ci wyjaśni, a w razie co pytaj, postaram ci się to jakoś wyjaśnić http://acn.waw.pl/brapac/pcos1.html (akapit Insulina)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2012, 18:12:56 wysłane przez andziaba » Zapisane

Mój ukochany Tygrysek ur. 19.07.2013r. o 23:12, waga 3600gram, 54 cm

Mama Aniołków - Madzi i Michałka
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2012, 22:46:23 »

Byłam dziś u endokrynologa (profesor dr. hab)

Popatrzył na mój wynik z tarczycy po czym kazał mi wstać i zaczął macać po szyi - tak że aż mnie to dusiło i mu kaszlnęłam w twarz :) mógł mnie uprzedzić :P

 na tej podstawie napisał na karcie rozpoznanie: autoimmunologiczna choroba tarczycy (choroba Hashimoto) w okresie eutyreozy.

Zlecił mi USG tarczycy i za 6 miesięcy TSH.

Jak na USG nie będzie żadnych guzków i wynik będzie w porządku to mam więcej nie przychodzić. Mówi że w tej fazie się tego nie leczy że może dopiero za 10 lat.


z tego wszystkiego nie zapytałam go o wynik z glukozy i insuliny.

Mam już wynik z homocysteiny i jest w normie.

Podsumowanie tego tygodnia 560,30 zł na 4 badania i jedna wizytę u endokrynologa.




Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #11 : Maj 08, 2012, 22:40:44 »

najnowsze badania :

Mutacja MTHFR
genotyp MTHFR C677T - czynnik ryzyka 1,3 (wynik nieprawidłowy)

Czynnik ryzyka oznacza ile razy częściej dany genotyp jest stwierdzany w grupie ludzi z incydentami zakrzepowymi w porównaniu z populacją przypadkowych osób.

genotyp Factor V Leiden G1691A - wynik prawidłowy
genotyp Factor II G20210A - wynik prawidłowy
genotyp MTHFR A1298C -  wynik prawidłowy


Homocysteina wynik badania 9,13 (norma od 4,44 do 13,56) wynik prawidłowy


Konsultacja endokrynologiczna - Autoimunologiczne zapalenie tarczycy
(choroba Hashimoto) w okresie eutyreozy.
Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
Alice1984
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2598


« Odpowiedz #12 : Maj 13, 2012, 00:28:41 »

Kasiu napisalam Ci priva.
Zapisane

kasia-i-lukasz
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 927


« Odpowiedz #13 : Maj 13, 2012, 22:33:32 »

Kasiu napisalam Ci priva.

odpisałam :)
Zapisane



nasze aniołki: 06.09.2010r 6T 4DC, 20.04.2011 13T 4DC, 19.09.2011 9T 6DC
Alice1984
Użytkownik
**
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2598


« Odpowiedz #14 : Maj 14, 2012, 20:54:44 »

Kasiu napisalam Ci priva.

odpisałam :)

ja tez  ;)
Zapisane

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do: