Mango – co warto wiedzieć na jego temat?
Data publikacji 28 listopada, 2019Zdrowa dieta nie może się objeść bez świeżych owoców, a im więcej różnorodnych produktów pojawi się na naszym talerzu, tym lepiej dla nas. Wśród tych owoców, po które z pewnością warto sięgać, rolę bardzo ważną odgrywa mango. Ten tropikalny owoc zdobył popularność na całym świecie, co też nikogo dziwić nie powinno. Mango to ciekawy smak oraz ogromna wartość odżywcza, dzięki czemu dieta z takim dodatkiem staje się cennym wsparciem dla naszego organizmu. Dlaczego warto sięgać po ten owoc?
Mango jest cenionym źródłem karotenów – prekursorów witaminy A, dzięki której nasz organizm może sobie sprawniej radzić z wolnymi rodnikami. Owoc ten dostarcza nam również sporych ilości witaminy C, niezbędnej dla naszego układu immunologicznego, oraz witaminy E, również wykazującej się sporą skutecznością w walce ze szkodliwymi substancjami. Owoce mango to moc witamin z grupy B, bardzo ważnych dla naszego układu nerwowego, oraz takich składników mineralnych, jak miedź, magnez czy potas. Tak wielka wartość odżywcza sprawia, że mango staje się cenionym składnikiem zdrowej diety, z którego mocy warto skorzystać. W jaki sposób? Możliwości jest wiele. Mango świetnie sprawdza się jako samodzielna przekąska, znane są też ciekawe przepisy na koktajle oraz sałatki owocowe, w których mango pojawia się jako jeden z głównych składników. Mango często pojawia się też w przepisach kuchni tajskiej, gdzie bywa cenionym dodatkiem do potraw z kurczaka. Bez względu na to, w jaki sposób postanowimy wykorzystać ten owoc, jedno jest pewne – zdrowa dieta, w której pojawi się ten egzotyczny przysmak, każdemu z nas wyjdzie na zdrowie.