Zdrowa dieta: płatki drożdżowe
Data publikacji 3 marca, 2020Płatki drożdżowe stają się cennym składnikiem wielu potraw, a przepisy na wegańskie przysmaki coraz chętniej uwzględniają ich obecność. Dlaczego warto sięgać po taki dodatek?
Jaką wartość odżywczą mają płatki drożdżowe?
Nieaktywne płatki drożdżowe to rewelacyjne źródło tak ważnych składników odżywczych, jak białko oraz błonnik pokarmowy. W dodatku tym nie brak również cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dzięki czemu dieta staje się zdrowsza i ciekawsza. Nie brak tu witamin z grupy B, bez których nasz układ nerwowy nie jest w stanie prawidłowo pracować, nie brak tu również fosforu, magnezu, cynku oraz żelaza.
Płatki takie mogą pomagać nam w walce z wirusami i bakteriami, mają też świetny wpływ na naturalną odporność naszego organizmu. Zdrowa dieta z ich udziałem ułatwi też życie wszystkim tym osobom, które muszą zadbać o swą pamięć oraz o umiejętność koncentrowania się. Płatki drożdżowe mają też rewelacyjny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego, a regularne sięganie po taki dodatek może pomóc nam w walce z wieloma dolegliwościami związanymi z trawieniem. Mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy, mniej problemów związanych ze złym cholesterolem – oto kolejne powody, dla których warto zacząć korzystać z tych przepisów, w których pojawiają się płatki drożdżowe.
Jak wykorzystać płatki drożdżowe w kuchni?
To zadanie ułatwią nam coraz ciekawsze przepisy na dania, w których płatki te pojawiają się jako alternatywa dla sera. Ich przyjemny orzechowo-serowy smak przyciąga, daje nam też wiele możliwości. Płatki drożdżowe mogą się świetnie sprawdzić jako dodatek do warzywnych farszów, można je też wykorzystać jako dodatek do zup lub gęstych sosów. Tosty, dania z makaronem, sałatki czy zapiekanki – oto kolejne przysmaki, które można doprawić płatkami drożdżowymi.